Scoring Board Tool Set versus Scor-Pal

De verschillen op een rijtje

Scor-Pal versus Scoring Board Tool Set

Geregeld krijgen wij per mail, maar ook in onze fysieke winkel, de vraag gesteld wat het verschil is tussen de Scoring Board Tool Set en de Scor-Pal. Kortom, hoogste tijd om hier een blogbericht aan te wijden.

De overeenkomsten

De overeenkomst tussen de Scor-Pal en de Scoring Board Tool Set laat zich niet moeilijk raden. Allebei de producten zijn Scoring Boarden. Borden waarmee u makkelijk rechte lijnen rilt c.q. embost. Deze lijnen kunt u gebruiken om van de rillijnen strakke lijnen te vouwen of om met de lijnen een achtergrond of frame te maken ter decoratie op een kaart.

In de praktijk zien wij dat een Scoring Board overwegend gebruikt wordt voor het rillen van lijnen bij het maken van enveloppen, doosjes of speciaal gevouwen kaarten.

De verschillen

De verschillen tussen de Scoring Board Tool Set en de Scor-Pal zullen niet, zoals bij de overeenkomst, in 1 zin te vatten zijn. Om de verschillen tussen deze 2 producten toe te lichten hebben wij echt wel meer zinnen nodig. Wij doen ons best u hier zo goed en zo compleet mogelijk over te informeren.

De Scoring Board Tool Set is van Kippers Hobby. Deze tool set is sinds januari 2015 op de markt.
De Scor-Pal wordt uitgebracht door de gelijknamige firma Scor-Pal. De Scor-Pal is meer dan 5 jaren op de markt. Eerst alleen in een inch-versie, later ook in een centimeter-versie. In dit vergelijk gaan we uit van de centimeter-versie.

Scoring Board Tool Set Scor-Pal
Scoring board Ja Ja
Formaat papier 30 cm x 30 cm 30 cm x 30 cm
Achterzijde bord als lijm- en/of snijmat te gebruiken Ja, is een gecombineerde mat Nee, mat optioneel te verkrijgen, 2-zijdig: snijmat en speciale lijmmat
Scoring tool Ja Ja
Liniaal Ja, een losse liniaal met snijrand Ja, zit in bord geïntegreerd
Eenheidsmaten Centimeters Centimeters
Envelop triangle Ja Nee, ook geen officiële van Scor-Pal leverbaar
Speciale markeringen op liniaal Nee, wel 2 maat-indelingen Ja, hulp markeringen
Materiaal van het bord  Stevig “rubber” Hard plastic
Geleiding door scorelijnen Ondiep Diep

In deze tabel hebben wij ons inziens de meeste verschillen op een rijtje gezet. Hieronder zullen wij u aan de hand van foto’s de verschillen nog verder illustreren.

De scoring boarden in detail vergeleken

Om het verschil van het type bord en de scorelijnen in beeld te brengen maakten wij nog een detail-foto. Hiervoor legden wij de 2 scoring boarden op elkaar.

Scoring Boarden vergelijken

Met deze foto willen wij u de volgende verschillen laten zien:

 • het materiaal waarvan de scoring boarden zijn gemaakt
 • de dikte van de borden
 • het aantal en de verdeling van de scorelijnen
 • de diepte van de scorelijnen

Omdat er een duidelijk verschil is in de diepte van de scorelijn vergeleken wij het effect met elkaar. Wat ons opviel is dat de diepte van de scorelijn weinig invloed heeft op de “dikte” van de uiteindelijk geëmboste lijnen. Wel merkten wij een verschil in “geleiding”. De scoring tool kan in de ondiepere scorelijn makkelijker “ontsporen”. Dit heeft voornamelijk te maken met het wel of niet aanwezig zijn van een inkeping bij het “startpunt” van de scorelijn. Daarover straks meer.

Dikte van geemboste lijnen

De liniaal

Op beide scoring boarden kan de liniaal gebruikt worden om het papier loodrecht op het bord te leggen. Hier komt dan een essentieel verschil naar voren tussen de beide borden. De Scor-Pal heeft een inkeping om de scoring tool in te plaatsen om te starten met het embossen van een scorelijn. Deze inkeping ontbreekt bij de Scoring Board Tool Set. Daardoor is het lastiger om een “goed” begin te maken met het embossen van een scorelijn.

Linialen van Scor-Pal en Scoring Board

Een ander verschil is, is dat de “liniaal” van de Scor-Pal geïntegreerd is in het Scoring Board. De liniaal van de Scoring Board Tool Set is een “los”  onderdeel en kunt u verplaatsen qua positie.

Enveloppen maken

De Scoring Board Tool Set wordt geleverd met de envelop triangle. Deze triangle is een handige liniaal waarmee u op eenvoudige wijze enveloppen in meerdere maten kunt maken. U komt daarmee in een gespreid bedje en u kunt er direct mee aan de slag.

Envelop Triangle Scoring Board Tool Set

De achterzijde van de envelop triangle is voorzien van “inkepingen”. De triangle ligt dus niet los bovenop het scoring board, maar triangle en bord haken als het ware in elkaar.

Een dergelijke envelop triangle ontbreekt bij de Scor-Pal. Daardoor moet u wel wat meer moeite doen bij het maken van enveloppen. Scor-Pal biedt op hun site een tutorial aan waarin het maken van een 6-tal enveloppen beschreven wordt.

Doosjes of speciaal gevouwen kaarten

Zoals wij het op dit moment overzien zijn er voor het maken van doosjes en speciaal gevouwen kaarten voor de Scor-Pal meer patronen beschikbaar dan voor de Scoring Board Tool Set. Hiermee bedoelen wij dan patronen waarmee u direct aan de slag kunt gaan zonder van de tevoren een patroon “over te tekenen”.
Als u kiest voor het “overtekenen” dan zal er geen verschil zijn in de mogelijkheden tussen beide scoring boarden. Immers als u “overtekent” legt u de “getekende lijn” in een scorelijn en rilt u.

Kiezen: Scoring Board Tool Set of Scor-Pal

Of een aankoop nu groot of klein is, kiezen is altijd lastig. Het zal ons niet verbazen als dat ook geldt voor het maken van de keuze tussen de Scoring Board Tool Set en de Scor-Pal.
En welke keus u het beste kunt maken? Dat is afhankelijk van wat voor u belangrijk is en hoe u wilt werken. Is enveloppen maken belangrijk voor u dan is de Scoring Board Tool Set de betere optie. Stelt u meer eisen aan gebruiksgemak, dan is de  Scor-Pal een betere optie.

Zeker is ….

Er is één ding in elk geval zeker. Een scoring board is een fijne en handige aanwinst voor uw (kaarten)hobby!

2 Comments

  • Mevrouw Klasens, dank u wel voor uw bericht. U geeft aan dat er inmiddels een enveloppe tool beschikbaar is. Naar ons weten is dit een tool voor de inch-versie van de Scor-Pal. Wij vergelijken in dit bericht de cm-versie van de Scor-Pal.Daarom hebben wij er hier geen melding van gemaakt.
   Mocht onze veronderstelling niet juist zijn, dan horen wij dit alsnog graag van u.
   Met vriendelijke groet, PaperCraft’s Hobby, Anneke Spanhaak

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*